Amsterdam Centrum midden met kids: winkelen en museum

In het midden van het centrum vind je de Dam en de Kalverstraat, maar ook de hippe Utrechtsestraat. Een deel van de stad om te winkelen of voor een museum bezoek met kids. 

Centraal Station

Vanaf het plein voor Amsterdam Centraal Station vertrekt een aantal rondvaartboten en ook de trams richting het centrum vertrekken hier. Bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken: je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Mocht je op Centraal Station even moeten wachten, zelfs hier vind je tegenwoordig een kindvriendelijke plek: De Burgerij (IJhal, De Ruijterkade 40B), aan de noordkant van het station, dit is de kant waar je naar de pont naar Noord gaat, met kinderstoelen, burgers op kindermaat en een afgescheiden speelhoek.

De Dam, de Munt, Kalverstraat en Nieuwendijk

Amsterdam dankt haar naam aan een dam in de rivier de Amstel, op de plek van de huidige dam. Op de Dam staan altijd toneelspelers, verkleed als ridder of clown of wat dan ook. Kinderen die gek zijn op prinsen en prinsessen mogen het Paleis op de Dam niet missen, het officiële ontvangstpaleis van de koning kun je namelijk ook bezoeken, voor kinderen zijn er speciale tours, erg leuk voor kleine prinsjes en prinsesjes. Het paleis is niet altijd open, soms gebruikt de koning het paleis 😉

In Madam Tussauds (Dam 20), het bekende wassen beelden museum, hebben internationale bekendheden een plekje, maar ook Nederlandse helden, zoals Enzo Knol en Sven Kramer.

Het Amsterdam Museum (Kalverstraat 92) toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten. Achter het museum vind je een oase van rust: het Begijnhof, een van de mooiste hofjes van Amsterdam, die je overdag kunt bezoeken.

De Nieuwendijk en de Kalverstraat zijn de bekende winkelstraten, tussen deze straten in ligt de Dam. Deze winkelstraten zijn in het weekend en in de vakantie te druk om met kinderen te bezoeken.

Ten zuiden van de Kalverstraat ligt de Munt, waar vroeger munten werden geslagen. Ernaast ligt de bekende Bloemenmarkt, op drijvende stalletjes vol bloemen en souvenirs.

Eten en drinken

Aziatisch restaurant A-Fusion (Zeedijk 130) heeft een kinderstoel, het personeel is leuk met de kinderen en het eten is toegankelijk voor kinderen. Ook in het oude centrum zitten de twee vestigingen van Humpreys (Spuistraat 267 en Nieuwezijds Kolk 23) met kindermenu. Bij De Bakkerswinkel (Warmoesstraat 69) eet je allerlei zoete lekkernijen, je kunt er ook een high tea doen.

Winkels

Bij Dille & Kamille (Nieuwendijk 16) kun je leuk traditioneel speelgoed kopen. Tony’s Super Store (Oudebrugsteeg 15) is de winkel van het verantwoorde chocolodemerk Tony Chocolony. In het centrum vind je een aantal H&M’s met kinderkleding (Kalverstraat 114-118, Nieuwendijk 154 A, Dam 4). Veel kinderkleding vind je natuurlijk ook bij de Bijenkorf (Dam), Hudson’s Bay (Rokin 21-49) en Zara (Kalverstraat 66, Nieuwendijk 196).

Winkelcentrum Magna Plaza zit achter de Dam, er zit een grote vestiging van Sissy Boy (Nieuwezijds Voorburgwal 182) met veel kinderkleding en cadeautjes en een koffiehoek. De Posthumuswinkel (Sint Luciënsteeg 25) verkoopt mooie stempels, je kunt er bijvoorbeeld een laten maken met de namen van het hele gezin er op. De Kinderboekwinkel 2 (Nieuwezijds Voorburgwal 344) zit vlakbij het Spui. Arket (Koningsplein 20) is het zusje van H&M waar ze veel organic cotton in de kids collectie hebben.

Amsterdam met kids, centrum midden, Centraal Station, de Dam, de Munt, Kalverstraat en Nieuwendijk

Rembrandtplein, Vijzelstraat en Utrechtsestraat

In de Hermitage (Amstel 51) hebben tentoonstellingen een kinderroute genaamd Open Blik met citaten van kinderen over de kunstwerken in de tentoonstelling, er wordt bij elke tentoonstelling een speurtocht uitgezet en er zijn familieateliers en workshops. Naast de Hermitage is de bekende Magere Brug en een stukje verderop liggen de Amstelsluizen, naast Carré. Onduidelijk is waarom de Magere Brug zo heet, of dat is omdat hij smal is of omdat de bouwer mager was 🙂

Voor wat grotere fashionista’s is het Tassenmuseum Hendrikje (Herengracht 573) leuk. Bij Fotomuseum FOAM (Keizersgracht 609) kunnen kinderen met het spelboek FotoBaas zelf op ontdekking, zo leren ze spelenderwijs over fotografie. Het boek gaat mee naar huis en kun je daar nog eens rustig bekijken. Soms zijn er inloopworkshops met limonade. Niet iedere tentoonstelling is interessant voor kinderen, dus het is wel handig om dat vooraf te bekijken.

Bij Theater de Toverkol (Kerkstraat 174) kun je een paar keer per week met kinderen naar een voorstelling. Bij De Vlieger (Amstel 34) kun je terecht voor heel veel mooie papierwaren, spullen voor schilders en heel veel masking tape.

Naast mooie witte houten Amstelkerk kunnen kinderen op het Amstelveld voetballen, het ziet er uit als een dorpsplein. Op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren (2de Weteringsplantsoen 10), naast De Carrousel (waar je pannenkoeken kunt eten. Op maandagochtend is er een bloemenmarkt op het Amstelveld. Op het Frederiksplein zit een leuke speeltuin naast een school, vlakbij de vijver.

Eten en drinken

Bij Dignita Hoftuin (Nieuwe Herengracht 18) kun ontbijten, brunchen of lunchen met seizoensproducten op een idyllisch plekje in het groen, met een grasveld er omheen.

Starbucks The Bank (Utrechtsestraat 9) is een grote Starbucks gevestigd in een oud bankpand. De Koffiesalon (Utrechtsestraat 130) heeft naar eigen zeggen de beste koffie in Amsterdam en daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben.

Brasserie Nel (Amstelveld 12) zit in de oude witte Amstelkerk, het terras zit aan het Amstelveld, waar een voetbalgoal en een speeltuintje is.

Winkels

Tinkerbell (Spiegelgracht 10) is een bijzondere speelgoedwinkel voor baboes en kinderen, bijvoorbeeld met ontdek-speelgoed. Gone with the Wind (Vijzelstraat 22) heeft houten speelgoed en mobiles.

Flying Tiger (Rembrandtplein 2) is een winkelketen met allemaal kleurrijke spullen, waaronder veel cadeautjes voor kinderen. JAN (Utrechtsestraat 74) is een ontzettend leuke winkel voor originele kinderkado’s en kado’s voor jezelf ook trouwens. Er zit hier ook een vestiging van Sissy Boy (Utrechtsestraat 81).

Amsterdam met kids, centrum midden, Rembrandtplein, Vijzelstraat en Utrechtsestraat

Heb jij de kids uitagenda voor Amsterdam al gezien?