Amsterdam Centrum Oost met kids: water, musea en de dierentuin

Aan de oost kant van het centrum van Amsterdam liggen verschillende leuke buurten om met kids heen te gaan. Meteen naast CS ligt het nieuwe Oosterdokseiland, met daarop de grote bieb. De Nieuwmarkt en het Waterlooplein zijn juist historische Amsterdamse buurten, net als de Plantagebuurt en de Czaar Peterbuurt. In dit deel van de stad vind je veel water, een aantal leuke musea en dierentuin Artis. 

Oosterdokseiland

Oosterdokseiland is een heel nieuw gebied ten oosten van Centraal Station, met een heel modern uiterlijk, een soort compact eiland waarop van alles gebeurt en waar je tegelijkertijd veel resten van de oude scheepvaart ziet. Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143) zit in een ontzettend mooi pand en heeft een grote kindercollectie, in een ruimte waar de kinderen ook leuk kunnen spelen en het Muizenhuis kunnen bekijken. Op de bovenste verdieping zit een La Place, met een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Onderin het gebouw zit Vapiano, een self-service restaurant met Italiaans eten.

Wetenschapsmuseum Nemo (Oosterdok 2) is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes, proefjes… en heel veel gillende kinderen 😉 Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. In de zomer is er een gigantisch terras op het dak met waterspeeltuin. Aan de oostkant van Nemo ligt de Museumhaven Amsterdam, met mooie oude schepen, maar ook allerlei bloemen en waterkoeten. Vanaf daar zie je Het Scheepvaartmuseum (Kattenburgerstraat 1) al liggen, een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt, je kunt hier heel lang ronddwalen. Ook erg leuk: het VOC schip ligt er. Het oude Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum is ook leuk om overheen te lopen.

Slapen: op het oude Marineterrein ligt Pension Homeland (Kattenburgerstraat 7), een stoer vintage hotel, het is er omheen lekker groen, als het mooi weer is kun je heerlijk buiten zitten, maar het water is niet afgeschermd.

Eten en drinken

Hannekes Boom (Dijksgracht 4) is een soort vrijplaats prachtig aan het water, met wat grotere kinderen kun je hier leuk eten. Vanuit de Sky Lounge (Oosterdoksstraat 4) op de 11e verdieping heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam, drankjes zijn hier wel prijzig en het is wat te chique voor echt kleine kinderen. Op Oosterdokseiland ligt ook een Chinees restaurant genaamd Sea Palace (Oosterdokskade 8), een soort drijvend kleurrijk paleis, ik heb er nog nooit gegeten, maar zoonlief vindt het fascinerend, dus wellicht gebeurt dat nog een keer.

Amsterdam met kids, centrum oost, Oosterdokseiland

Nieuwmarkt en Waterlooplein

De Nieuwmarkt is een leuk plein vol café’s en restaurants, maar niet per sé kindvriendelijk. Iedere zaterdag is er op de Nieuwmarkt een boerenmarkt. Naast de Nieuwmarkt ligt de Zeedijk, het China town van Amstedam, met de grote kleurrijke Chinese Boedhistische tempel, de He Hua Tempel (Zeedijk 106).

Met wat oudere kinderen is het ontzettend leuk om te struinen op de markt op het Waterlooplein, je vindt er allerlei bijzondere spulletjes. Op het Waterlooplein zit ook de Stopera, het stadhuis en de opera, waar je de Nationale Opera & Ballet kunt bekijken.

Tunfun (Mr. Visserplein 7) is een indoor speelpark in een oude parkeergarage, met graffiti en andere leuke details.

Eten en drinken

Bij Stach (Nieuwe Hoogstraat 1) kun je wat lekkers voor onderweg halen, zoals van die grote felgekleurde meringues. Café De Sluyswacht (Jodenbreestraat 1) was vroeger een sluiswachtershuisje, op een mooi hoekje van de Oudeschans, in de verte zie je de Montelbaanstoren liggen (niet geschikt voor kleintjes). Mook Pancakes (Jodenbreestraat 144) is een hippe lichte zaak met pannenkoeken van spelt en haver en lekkere sapjes.

Winkels

Bij Joe’s Vliegerwinkel (Nieuwe Hoogstraat 19) koop je naast vliegers ook spullen om te jongleren, frisbees en jojo’s. Papa Bubble (Staalstraat 16) maakt de mooiste snoepjes en ook op bestelling. Shop de Ville (Staalstraat 11) is een stijlvolle kadowinkel voor kids en volwassenen, met bijvoorbeeld Sophie de Giraffe en de koffertjes van Bakker with love. Dat het Waterlooplein leuk is om te bekijken hoef ik je niet te vertellen.

Amsterdam met kids, centrum oost, Nieuwmarkt en Waterlooplein

Plantagebuurt

Artis (Plantage Kerklaan 38) is een typische stadsdierentuin, compact en gezellig, met in de zomer ook in de avonden soms leuke activiteiten. Naast dierentuin Artis in Amsterdam is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat, dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8. De Hortus Botanicus (Plantage Middenlaan 2a) is oorspronkelijk de plantentuin van de universiteit, je kunt er binnen en buiten de mooiste planten bekijken. Verzetsmuseum Amsterdam (Plantage Kerklaan 61) vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte: Verzetsmuseum Junior. Kriterion (Roetersstraat 170) is van oudsher een studentenbioscoop, maar draait ook kinderfilms.

Eten en drinken

Plancius (Plantage Kerklaan 61) vind je tegenover Artis en heeft kinderstoelen. Tegenover Artis zit ook De Burgermeester (Plantage Kerklaan 37), waar je echt goede hamburgers kunt eten. De Pizzabakkers (Plantage Kerklaan 2) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen. Lekker lunchen doe je bij Beter & Leuk (1e Oosterparkstraat 73), waar je ook nog wat cadeautjes kunt kopen.

Amsterdam met kids, centrum oost, Plantagebuurt en Artis

Czaar Peterbuurt

De Czaar Peterbuurt is de buurt waar Ciske de Rat is opgenomen, de buurt is de afgelopen jaren flink opgeknapt en in 2015 zelfs verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland.

Achter de Czaar Peterstraat ligt de nieuwe wijk Het Funenpark. Naast de Openbare Basisschool Oostelijke Eilanden ligt de Oosterspeeltuin (Cruqiuskade 45), met een zandbak met waterpomp, sportveld en houten speelkasteel.

Vlakbij ligt de molen van Brouwerij het IJ (Funenkade 7), er tegenover kun je een ijsje kopen bij de IJsmolen (Zeeburgerstraat 2).

Eten en drinken

Olie & Zo (Czaar Peterstraat 173) is aan de voorkant op de Czaar Peterstraat een delicatessewinkel, aan de achterkant op de Conradstraat zit een heel fijn café vol mooie planten, met kinderstoelen en een tafel vol spelletjes. Stadsoase Roest (aan het einde van de Czaar Peterstraat linksaf) is een hippe horecagelegenheid in het Koud Gas Gebouw op het Oostenburgereiland, met strandsfeer op warme dagen.

Winkels

STAdesign (1e Leeghwaterstraat 18, hoek Czaar Peter) met Spaanse kleding voor kids van 0-10 jaar. NJAG (Czaar Peterstraat 94A) heeft bijzondere kado’s, waaronder babykado’s en speelgoed. Zippy’s (Czaar Peterstraat 141) heeft bijzondere kinderschoenen.

Amsterdam met kids, Centrum Oost,, Czaar Peterbuurt

Heb jij de kids uitagenda voor Amsterdam al gezien?