Amsterdam Centrum West met kids: hippe wijken, grachten en pakhuizen

Aan de west kant van het centrum van Amsterdam liggen verschillende leuke buurten om met kids heen te gaan. Op de Westelijke Eilanden, de Haarlemmerstraat, de Haarlemmerdijk, de grachten en de Jordaan: overal vind je de scheepvaarthistorie in de pakhuizen en het water terug. 

Westelijke Eilanden

Ten Noorden van de Haarlemmerstraat vind je de Westelijke Eilanden. Deze zijn in de zeventiende eeuw aangelegd als pakhuizen voor de scheepvaart en nu dus een prachtig oud gebied, erg leuk om doorheen te wandelen. Kijk eens naar de pakhuizen op de Bickersgracht, Prinseneiland en de Zandhoek. Vergeet daarbij niet de mooie gevelstenen te bekijken. Let eens op de pakhuizen, die een beetje voorover hellen, niet omdat ze verzakt zijn, maar omdat je dan makkelijker de vracht naar boven kon takelen, via de takelhaak.

Aan het noordelijkste stukje van de Bickersgracht light een heuse gele onderzeeboot. Hier vlakbij ligt Kinderboerderij de Dierencapel (Bickersgracht 207) aan een gracht, midden tussen de pakhuizen. De Zuiderspeeltuin (Barentszplein 14) is een mooie speeltuin een klein stukje verderop.

De Westerdoksdijk is juist een heel nieuw stukje Amsterdam, met een moderne interpretatie van de oude pakhuisbouw. Op het Westerdok zit een heuse speeltuin op een boot, de Speelboot, ongeveer ter hoogte van de Coffee Company. Op de Silodam was vroeger een graansilo, maar nadat het in de jaren ’80 een kraakpand was, zitten er nu appartementen en bedrijfjes in, van buiten is het een kleurrijk gebouw.

Eten en drinken

Voor een koffietje in de speeltuin ga je naar Koffie & Zo (Westerdoksdijk 103), met een speelhoekje voor kinderen of Coffee Company (Westerdok 808). Pikoteo (Houtmankade 9) heeft zich laten inspireren door kleurrijke Spaanse bars, je eet er tapas, leuk met grotere kinderen.

Amsterdam met kids, centrum west, Westelijke Eilanden: Bickerseiland, Realeneiland, Prinseneiland

Haarlemmersstraat en Haarlemmerdijk

De Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk zijn leuke hippe winkelstraten met veel restaurantjes. The Movies (Haarlemmerdijk 161) is een mooie oude bioscoop, waar vaak films voor kinderen draaien. Op het Haarlemmerplein vind je de Haarlemmerpoort, vroeger de Willemspoort. Op het Haarlemmerplein is ook een fontein, leuk voor kinderen als het warm is. Ten noorden van de Haarlemmerstraat vind je speeltuin de Piramide (Haarlemmer Houttuinen 8), een grote speeltuinvereniging. Ten zuiden van de Haarlemmerdijk ligt de Brouwersgracht, een van de mooiste en oudste Amsterdamse grachten, met prachtige pakhuizen en woonboten.

Eten en drinken

De Pizzabakkers (Haarlemmerdijk 128) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen. Het IJscuypje (Haarlemmerdijk 14) heeft in het zomerseizoen heerlijke ambachtelijke ijsjes. Starbucks heeft er lang over gedaan om zich in Nederland te vestigen, waardoor de Coffee Company (Haarlemmerdijk 62) rustig te tijd heeft gehad om een keten te worden in Amsterdam (en inmiddels in heel Nederland), waardoor je in iedere wijk goede Italiaanse koffie kunt drinken.

Winkels

Je kunt hier ontzettend leuk winkelen en het is niet ver van Centraal Station. &Klevering Centraal (Haarlemmerstraat 8 ) is een kadowinkel met spulletjes voor volwassenen en kids, veelal van hippe designmerken. Er schuin tegenover zit het Grote Avontuur (Haarlemmerstraat 25), met woonaccessoires die heel leuk zijn voor de kinderkamer. Het allerlekkerste brood van Amsterdam haal je bij het Vlaamsch Broodhuys (Haarlemmerstraat 108).

Hebbes in Speelgoed (Haarlemmerdijk 18) heeft behalve speelgoed ook verkleedkleren en spulletjes voor de kinderkamer, bijvoorbeeld van die leuke kartonnen koffertjes. Bij Waar (Haarlemmerdijk 57) koop je heel veel leuke verantwoorde cadeaus, ook voor kinderen. Papa Bubble (Haarlemmerdijk 70) maakt de mooiste snoepjes en ook op bestelling, ooit heb ik er gigantische lollies voor onze nichtjes laten maken met hun naam er op, dat vonden ze fantastisch. Teuntje (Haarlemmerdijk 132) is een kinderwinkel met kleding, speelgoed, Bugaboo kinderwagens, etc. Je vindt hier merken als Aden & Anais, Barbapapa en Snoozebaby, maar ook praktische spullen zoals een Aerosleep of Avent flessen. De Kinderkastenwinkel (Buiten Oranjestraat 12) knapt oude kasten op in leuke kleuren voor kinderen.

Amsterdam met kids, centrum west, Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk

De Jordaan en de oude grachten

De grachten in Amsterdam zijn natuurlijk een bezienswaardigheid op zichzelf, daar kun je gewoon rondlopen en genieten. Let ook hier eens op de pakhuizen, die een beetje voorover hellen. Niet omdat ze verzakt zijn, maar omdat je dan makkelijker de vracht naar boven kon takelen, via de takelhaak. Overal op de grachten zie je mooie oude grachtenpanden, overal zijn ze anders. Let ook op de oude bruggen, soms zelfs nog van hout. Een bekend stukje is de Gouden Bocht, dat is de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Hier lieten de rijkste kooplieden hun prachtige grachtenpanden bouwen.

Vergeet niet om op te letten als je over de grachten wandelt, want er rijden wel auto’s, al is de gemeenteraad van plan die uit het centrum te gaan weren. Een brede kinderwagen of buggy is niet ideaal op de grachten, een draagzak is vaak handiger. Er zijn heel veel leuke bijzondere winkeltjes in de Jordaan, daarover hieronder meer.

Aan de Singel ligt een heuze poezenboot (Singel 38), een soort asiel voor zwerfkatten. Er vlakbij ligt het smalste huis van Amsterdam, op Singel 7. Veel huizen in Amsterdam zijn heel smal, dat komt omdat de belasting vroeger werd bepaald op basis van de breedte van het huis.

De Jordaan

In Amsterdam zijn heel veel hofjes, waar vroeger alleenstaande vrouwen en zieken woonden. Een mooi hofje waar je even kunt kijken is het Karthuizerhofje (Karthuizersstraat 89), vroeger een verpleeghuis voor weduwen, nu wonen hier mensen. Op plekken waar vroeger een begraafplaats was mogen nog steeds geen huizen gebouwd worden, maar bijvoorbeeld wel een speeltuin. Zo zit in deze buurt de Noorderspeeltuin (Tweede Lindendwarsstraat 10).

Naast de Noorderkerk uit 1620 ligt de Noordermarkt, met op maandagochtend rommelmarkt en op zaterdag biologische boerenmarkt. Bij Winkel43 (Noordermarkt 43) eet je onder andere heerlijke appeltaart en de kinderen kunnen op het plein spelen. Niet ver er vandaan liggen twee bijzondere grachtenpanden. Het Huis met de Hoofden (Keizersgracht 123) heeft zes versieringen van hoofden aan de gevel. Het Huis met de Neuzen (Singel 116) heeft drie mannenhoofden met grote neuzen aan de gevel. Hier kun je ook op een rondvaartboot stappen met je Canal Cruise Ticket, dat boek je bij I Amsterdam online.

Aan de zuidkant van de Jordaan ligt het Anne Frankhuis (Westermarkt 20), de tickets kun je online kopen. Ernaast ligt de Westerkerk (Prinsengracht 281) uit 1631, die Anne vanuit haar raam kon zien en waarvan ze de kerkklokken kon horen. De 85 meter hoge Westertoren van de Westerkerk kun je beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de stad. Bij het Woonbootmuseum (Prinsengracht 296) kun je zien hoe het is om op een woonboot te wonen, leuk voor wat grotere kinderen.

Eten en drinken

Het IJscuypje (Prinsengracht 292) heeft hele lekkere ambachtelijke ijsjes. In een oud grachtenpand zit The Pancake Bakery (Prinsengracht 191).

Winkels

Kleintjes (Eerste Boomdwarsstraat 2) heeft nieuwe en tweedehands kinderkleding en accessoires. Tangram (Herenstraat 9) is een kadowinkel, met spulletjes voor kids, maar ook voor jezelf. Kleine Eland (Elandsgracht 58) is een speelgoedwinkel vlakbij het Johnny Jordaanplein met heel mooi speelgoed, waaronder loopfietsen, poppenkasten, muziekinstrumenten, schommels en treinen. Bij Universe on a t-shirt (Eerste Bloemdwarsstraat 14) kun je leuke prints laten drukken op een romper of shirt, ook voor jezelf. Copenhagen (Rozengracht 54) heeft een uitgebreide collectie kralen en andere materialen om een ketting van te maken.

Exota (Hartenstraat 10 en 13) heeft hippe kleurige kleding voor mannen, vrouwen en kids, onder meer van King Louie. Dr.Martens (Hartenstraat 16) heeft heel leuke stoere laarsjes voor kinderen. Bij vintage boetiek Laura Dols (Wolvenstraat 7) zullen meisjes die gek zijn op kleding hun ogen uitkijken. In deze straat zit Scotch & Soda Kids (Wolvenstraat 14). La Savonnerie (Prinsengracht 294) is een speciaalzaak voor zeepjes. Bij ieder paar gympies dat je bij TOMS (Runstraat 13) koopt krijgt een kind in een arm land ook een paar. Beadies (Huidenstraat 6) heeft heel veel mooie kralen.

Amsterdam met kids, centrum west, Jordaan en oude grachten

Heb jij de kids uitagenda voor Amsterdam al gezien?