Amsterdam met kids: leuke museum tips voor kinderen

In Amsterdam zijn heel veel leuke kindermusea en musea met speciale activiteiten voor kinderen. Hier vind je voor alle kids wel een leuk museum in Amsterdam. 

Amsterdam Centrum

Het Amsterdam Museum zit in de Kalverstraat en toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten.

Het Paleis op de Dam is soms open voor bezoekers. Erg leuk voor kleine prinsjes en prinsesjes.

Bij Fotomuseum FOAM kunnen kinderen met het spelboek FotoBaas zelf op ontdekking, zo leren ze spelenderwijs over fotografie. Het boek gaat mee naar huis en kun je daar nog eens rustig bekijken. Soms zijn er inloopworkshops met limonade. Niet iedere tentoonstelling is interessant voor kinderen, dus het is wel handig om dat vooraf te bekijken.

Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam is heel erg leuk. Het is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes, proefjes… en heel veel gillende kinderen 😉 Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden.

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt, je kunt hier heel lang ronddwalen. Jildert vertelt: “Het Scheepvaartmuseum is waanzinnig leuk voor kids, met VOC schip en veel kinderroutes.”

Amsterdam Zuid

Het Rijksmuseum in Amsterdam is ook voor kinderen leuk. Er zijn speciale familierondleidingen en kinderen kunnen een schildercursus doen. Karin vertelt: “Dit heeft superleuke speurtochten door het museum.” Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis.

Amsterdam heeft een Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Amsterdam Oost

Tropenmuseum Junior in Amsterdam Oost heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Amber vertelt: “Geweldige reis door Marokko. Echt super tof voor kinderen vanaf 6 jaar” Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Verzetsmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte: Verzetsmuseum Junior.

Naast dierentuin Artis in Amsterdam is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat, dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden, het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

Het Laatste Tafeltje

Amsterdam Noord

Filmmuseum EYE in Amsterdam Noord heeft voor kinderen een videotour, een speurtocht, een filmische speeltuin, in de vakantie workshops en iedere zondag een film voor de kleintjes met aansluitend een spel met licht en schaduw in kleine tenthuisjes.

This is Holland in Amsterdam Noord is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt, de Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht (kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn).

Buiten Amsterdam

In het Muiderslot in Muiden kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam schreef er een verslag over.

Mis jij een leuk museum voor kinderen dat niet mag ontbreken op Amsterdam met kids? Dan hoor ik dat heel graag via email op info [at] leukmetkids.nl. 

Heb jij de kids uitagenda voor Amsterdam al gezien? 

Amsterdam met kids: leuke museum tips voor kinderen